Zasiłek opiekuńczy z powodu koronowirusa
Skontaktuj się z nami, pracujemy w godz. 8:30-17.00
DZIAŁAMY RAZEM
brdi fundusz pio
KSIĘGOWOŚĆ

na miarę Twoich potrzeb

Analizujemy, doradzamy a także dokonujemy
wszelkich operacji księgowych i płacowych!

JAKO NIELICZNI KSIĘGUJEMY NA WIELU PROGRAMACH

SYMFONIA, ENOVA, OPTIMA, RAKS ORAZ E-KSIEGOWOSC

Nie boimy się nowości, wychodzimy naprzeciw oczekiwaniom naszych Klientów

Zasiłek opiekuńczy z powodu koronowirusa - PDF oświadczenia

Dodatkowy zasiłek opiekuńczy na czas opieki nad dzieckiem w związku z pandemią COVID-19 przysługuje rodzicom dzieci do lat 8 których żłobki i przedszkola zostały zamknięte. Dodatkowy warunek jest taki, że muszą oni być objęci ubezpieczeniem chorobowym.

Zasiłek ten przysługuje od 12 marca do 25 marca, zgodnie z oświadczeniem które należy złożyć u pracodawcy, a w przypadku działalności pozarolniczej w ZUS. W zasiłek wliczają się również dni wolne od pracy.

Jeśli oboje rodziców pracuje, o dodatkowy zasiłek opiekuńczy może wystąpić jedno z nich. Rodzice mogą podzielić się opieką nad dzieckiem w ramach limitu 14 dni. Zasiłek przysługuje rodzicom niezależnie od liczby dzieci wymagających opieki. Zasiłek opiekuńczy wypłacany jest za każdy dzień sprawowanej opieki.

Dodatkowy zasiłek opiekuńczy z powodu koronowirusa nie wlicza się do ogólnego limitu 60 dni, który przysługuje na opiekę nad chorym dzieckiem!

Link do pobrania oświadczenia z ZUS

INNE ARTYKUŁY Z TEGO DZIAŁU
Nowy wzór deklaracji VAT-IM

Ministerstwo Finansów przygotowało nowy wzór deklaracji importowej dla podatku od towarów i usług (VAT-IM) oraz załącznika do niej, czyli informacji o dokonanym imporcie towarów (VAT-IM/A).
PIT za 2020 rok w tym roku rozliczymy do końca maju

W związku z pandemią i wprowadzonymi przepisami, czas na złożenie PIT za 2019 rok został wydłużony i tak, zamiast do 30 kwietnia, jak to było w poprzednich latach, deklarację możemy złożyć do 31 maja (niedziela), a w związku z tym, że jest to dzień wolny od pracy, to do 1 czerwca.
Dodatkowy zasiłek opiekuńczy przedłużony

Od 6 maja żłobki i przedszkola mogą być otwarte, będzie to indywidualna decyzja organu założycielskiego i podjęta we współpracy z powiatowymi służbami sanitarnymi i konsultacji z rodzicami.
Pracownicy delegowani a COVID-19

W związku z ograniczeniami dla pracowników oddelegowanych skontaktowaliśmy się zarówno z Ministerstwem Pracy, Ministerstwem Spraw Wewnętrznych jak i Dyrekcja Straży Granicznej. Wiemy, że sprawa pracowników delegowanych będzie rozpatrywana przez powyższe Instytucje.
Obowiązkowy rejestr Akcjonariuszy przy Spółce Akcyjnej

Od 01.01.2021 r. akcje wszystkich spółek akcyjnych będą podlegać obowiązkowemu zarejestrowaniu w rejestrze akcjonariuszy (art. 328(1) KSH).
Opracowanie SPECUSTAWY Tarcza Antykryzysowa 2.0 i 1.0

Dziś przedstawiamy opracowanie SPECUSTAWY Tracza Antykryzysowa 2.0 i 1.0 która została podpisana przez prezydenta.
Opracowanie SPECUSTAWY Tarcza Antykryzysowa 1.0

Po bardzo intensywnym wczorajszym dniu udało się przygotować podsumowanie materiału związanego z opracowaniem zasad Tarczy antykryzysowej.
ZUS - Tarcza Antykryzysowa (WNIOSKI)

Regulacje w życie wchodzą 1 kwietnia 2020 roku, a w nich znajdziemy ochronę zatrudnienia oraz zmniejszenie obciążeń i zachowanie płynności finansowej w firmach.
Ulgi dla przedsiębiorców - ZUS

Jakie propozycje przygotował dla nas ZUS w związku z pandemią koronawirusa?
Banki umożliwiają odroczenie spłaty rat kredytów

Związek Banków Polskich na konferencji zapewnił, że w związku z pandemią koronowirusa w Polsce, banki umożliwiają przejście na tak zwane wakacje kredytowe. Dotyczyć ma to kredytów mieszkaniowych, konsumpcyjnych klientów indywidualnych oraz kredytów dla przedsiębiorców.
strefa klienta

STREFA KLIENTA