Zasiłek opiekuńczy z powodu koronowirusa
Skontaktuj się z nami, pracujemy w godz. 8:30-17.00
DZIAŁAMY RAZEM
brdi fundusz pio
KSIĘGOWOŚĆ

na miarę Twoich potrzeb

Analizujemy, doradzamy a także dokonujemy
wszelkich operacji księgowych i płacowych!

JAKO NIELICZNI KSIĘGUJEMY NA WIELU PROGRAMACH

SYMFONIA, ENOVA, OPTIMA, RAKS ORAZ E-KSIEGOWOSC

Nie boimy się nowości, wychodzimy naprzeciw oczekiwaniom naszych Klientów

Zasiłek opiekuńczy z powodu koronowirusa - PDF oświadczenia

Dodatkowy zasiłek opiekuńczy na czas opieki nad dzieckiem w związku z pandemią COVID-19 przysługuje rodzicom dzieci do lat 8 których żłobki i przedszkola zostały zamknięte. Dodatkowy warunek jest taki, że muszą oni być objęci ubezpieczeniem chorobowym.

Zasiłek ten przysługuje od 12 marca do 25 marca, zgodnie z oświadczeniem które należy złożyć u pracodawcy, a w przypadku działalności pozarolniczej w ZUS. W zasiłek wliczają się również dni wolne od pracy.

Jeśli oboje rodziców pracuje, o dodatkowy zasiłek opiekuńczy może wystąpić jedno z nich. Rodzice mogą podzielić się opieką nad dzieckiem w ramach limitu 14 dni. Zasiłek przysługuje rodzicom niezależnie od liczby dzieci wymagających opieki. Zasiłek opiekuńczy wypłacany jest za każdy dzień sprawowanej opieki.

Dodatkowy zasiłek opiekuńczy z powodu koronowirusa nie wlicza się do ogólnego limitu 60 dni, który przysługuje na opiekę nad chorym dzieckiem!

Link do pobrania oświadczenia z ZUS

INNE ARTYKUŁY Z TEGO DZIAŁU
Ulgi dla przedsiębiorców - ZUS

Jakie propozycje przygotował dla nas ZUS w związku z pandemią koronawirusa?
Banki umożliwiają odroczenie spłaty rat kredytów

Związek Banków Polskich na konferencji zapewnił, że w związku z pandemią koronowirusa w Polsce, banki umożliwiają przejście na tak zwane wakacje kredytowe. Dotyczyć ma to kredytów mieszkaniowych, konsumpcyjnych klientów indywidualnych oraz kredytów dla przedsiębiorców.
Centralny Rejestr Beneficjentów Rzeczywistych

Czym jest CRBR? Kim jest Beneficjent Rzeczywisty? Jakie są główne zadania CRBR? Jakie zawiera dane?
Błędny NIP na paragonie

Od 1 stycznia 2020 roku obowiązkowe jest wpisywanie numeru NIP na paragonie, bez tego, przedsiębiorca nie otrzyma faktury VAT. Co jednak w przypadku, kiedy podany NIP jest błędny?
Przeterminowana dokumentacja

Zgodnie z art. 71 ust. 1 ustawy o rachunkowości zatwierdzone roczne sprawozdania finansowe podlegają przechowywaniu przez okres co najmniej 5 lat, licząc od początku roku następującego po roku obrotowym, w którym nastąpiło ich zatwierdzenie. Zgodnie z kolei z art. 71 ust. 2 i 3 ww. ustawy pozostałe zbiory przechowuje się co najmniej przez okres:
Brexit - co musisz wiedzieć

Wielka Brytania opuszcza formalnie Unię Europejską 1 lutego 2020 roku na podstawie umowy wyjścia i tego dnia wchodzi w życie okres przejściowy który będzie trwał do końca 2020 roku. W tym czasie warunki handlowe z Wielką Brytanią nie ulegają zmiany, a podczas trwania okresu przejściowego rozpoczną się negocjacje ws. relacji, które będą obowiązywały od nowego roku.
Mały ZUS od dochodu

Już od lutego 2020 mały ZUS od dochodu zastępuje wprowadzony w r. 2019 mały ZUS od przychodu.
WPIS DO REJESTRU BDO

WPIS DO REJESTRU podmiotów wprowadzających produkty, produkty w opakowaniach i gospodarujących odpadami (BDO)
Mały ZUS tylko do 8 stycznia

Ostatni moment na złożenie wniosku na Mały ZUS 2020.
10 zmian podatkowych o których musisz wiedzieć

Przedstawiamy listę 10 najważniejszych zmian w podatkach które weszły w życie wraz z rokiem 2020.
strefa klienta

STREFA KLIENTA